Volt egyszer egy nagyon menő kiskocsma Badacsonyban, ahová a vonattal vagy hajóval érkezők azonnal betérhettek, hogy kipihenjék az utazás fáradalmait, és egyúttal megismerkedjenek a helyi borokkal is.
Az egykori Poharazó, majd Nádas borozó, amelynek történetéről az Urbanista blog számolt be, 1957-ben épült, Callmeyer Ferenc tervei alapján.
A nádtetős épület amolyan “csodabogár“, a különleges bazaltfalával, ami lekerekített ablakok díszítenek – már a régi fotók alapján is imádni való, a nagy teraszával együtt. Nem csoda, hogy a Tóth-testvérek, Ádám és Miklós, annyira beleszerettek a csaknem feledésbe merült épületbe – és persze a badacsonyi borvidékbe -, hogy újra megnyitották a helyet, Pláne Badacsony néven.
Az egykori Poharazó – forrás: egykor.hu
Ádám filozófiát tanult, majd egy logisztikai cégnél helyezkedett el, mindeközben képzett borász és sommelier lett. A gyakorlatban is meg akarta tanulni a borkészítést, ezért home office-ra váltott, Badacsonyba költözött és a közeli Málik pincében sajátította el a szakmát – és nem az irodai munkákból vette ki a részét. Ő volt az, aki “megfertőzte” Miklóst is, aki építőmérnöki tudását adta a projekthez.
Az egykori borozó reinkarnációja egy olyan borbár lett, ami kizárólag a borvidék borait kínálja, de abból olyan keresztmetszetet ad, ami a haladókat is elkápráztatja.
Kb. 50-féle borral indultak, amelyikből mindet hajlandók felnyitni és kimérve kínálni. A drágákat is. A kínálatban kicsi, kevésbé ismert pincészetek borai is megtalálhatók. A koncepció az, hogy borászatok egy “lazább” és egy “komolyabb” tétellel szerepelnek, de hat tételes kóstolósorokat is összeállítanak egy-egy fajtából.
A borokat 0,7 decis pohárban is kérheted, hiszen ennyi is elég, hogy megismerj egy tételt, viszont egy kicsit többfélét is meg tudsz így kóstolni.
Van olyan kis pincészet, ami a Pláne Badacsonyban debütál, és Ádám azt is elárulta, hogy egyszer a saját borukat is árulják majd itt: már megvan a szőlőműveléshez a terület, természetesen a Badacsony hegyen.
Az ételkínálat borkorcsolyákat jelent, környékbeli sajtokat, sonkatálakat és isteni pástétomokat kérhetsz a borok mellé, a kenyereket a Búzalelke szállítja.
És a Pláne bevállalta azt, hogy télen is nyitva tart. Sőt: vendég borászokkal dobják fel a hosszú őszi és téli estéket. Badacsony tényleg belehúzott ebben a szezonban, beach food és borbár téren egyaránt. A jó hír, hogy az év más időszakaiban sem fog megállni itt az élet, is nyugodtan szervezhetsz ide ősszel, vagy télen is programot.
Fotók: Pláne Badacsony borterasz
Pláne Badacsony Borterasz
Badacsonytomaj, Park utca 18.
(20) 482 8084
http://ilovebalaton.blog.hu/
Jelezd, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a barátaiddal, iratkozz fel a hírlevelünkre.
Kövess a facebookon: itt találod,
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: