Főleg az idősebbek körében fordul elő gyakran, hogy túl egyoldalúan táplálkoznak, ezen segíthetünk egy kis finomsággal
Az immunrendszer erősítéséhez elsősorban kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás szükséges.
Ha például táplálékunkból tartósan hiányoznak bizonyos anyagok, mint a vas, cink vagy vitaminok, szervezetünk immunvédekezése csökken. Főleg az idősebbek körében fordul elő gyakran, hogy túl keveset esznek, vagy túl egyoldalúan táplálkoznak, és így hajlamosabbak lesznek a fertőzésekre.
Szívesen készítem el a Maminak ezt a finom sajtot, mert minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire szüksége van a szervezetének, és mivel nagyon keveset eszik egyszerre, ebből a sajtból annyit vág, magának amennyit éppen megkíván.
A birs a rózsafélék családjába tartozik. A köznyelvben birsalmának hívják, de egyes területeken a „büdösalma” elnevezést is megkapta. A birsalma fája akár hat méter magasra is megnőhet, virágait május és június hónapban bontogatja. Szeptember végén érik be annyira a termése, hogy szüretelhetővé váljon, de egyes fajtákat csak novemberben, illetve december elején szedegetnek le a fákról.
Fűszeres, mandulás, diós birsalmasajt
1 kg birsalma, 75 dkg cukor, 1 citrom, narancshéj, citromhéj, ízlés szerint szegfűszeg, fahéj, manduladarabkák, diódarabkák,
Elkészítése:
Megmosom a birsalmákat, a hibás részeket eltávolítom, de nem hámozom meg a gyümölcsöket. Megfőzöm az almákat, majd leszűröm, ezt követően össze turmixólom, majd sűrűsödésig főzöm.
Ezután hozzá adom a fűszereket, a citrom- és narancshéjat, a citromot és a cukrot. Majd újra addig főzöm, míg kellőképpen besűrűsödik. Végezetül hozzá adom a felaprított mandulát és dióbelet.
Amikor elkészült, egy nedves nyújtódeszkára borítom a sajtot, és körülbelül egy centiméteres vastagságúra nyújtom, egy ugyancsak nedves nyújtófa segítségével.
Majd letakarom olyan anyaggal, amelyen keresztül a sajt szellőzni tud. Amikor az egyik oldala kiszáradt, akkor megfordítom és a műveletet a birsalmasajt másik oldalával is elvégzem.
Mielőtt dobozba teszem, (megforgatom cukorba, de ez nem szükséges) kisebb darabokat vágok és így tárolom.
Ez a gyümölcs manapság egyre inkább reneszánszát éli, de nemcsak a konyhában hasznosítják és dolgozzák fel a háziasszonyok, hanem a gyógyászatban is nagy hasznát veszik.
Nagyon egészséges és rendkívül gazdag A-, B-, C- és P- vitaminban, illetve káliumban, kalciumban, vasban, magnéziumban, foszforban és nátriumban.
Jó étvágyat kívánok!
Amennyiben tetszett önnek, kövessen, és nézze át cikkeimet. További információ: krajcarfigyelo@gmail.com
Jelezd, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a barátaiddal, iratkozz fel a hírlevelünkre.
Kövess a facebookon: itt találod,
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: